Het concept
Mudia

Didactisch Kunst Museum

Met als slogan “Kunst Anders Beleven” positioneert Mudia zich als een museale attractie. Onze prioriteit is dat bezoekers zich amuseren in het museum! Met meer dan 300 originele en internationale werken, daterend van de gotiek en de renaissance tot de hedendaagse periode biedt het Mudia een uniek overzicht van de kunstgeschiedenis: Véronèse, Brueghel, Rodin, Spilliaert, Wouters, Picasso, Modigliani, Giacometti, Magritte, Hergé, Franquin, Geluck, enz.

Schilderijen, beeldhouwerken, tekeningen, fotografie, stripverhalen, films, digitale en interactieve attracties, spelletjes, quizzen, uitdagingen, bizarre en fascinerende verhalen,... alles is in het werk gesteld om je een unieke ervaring aan te reiken; een ware ludieke en kunstzinnige onderdompeling!

Naast de vele kunstwerken, activiteiten en attracties in elke zaal, biedt Mudia je de mogelijkheid een audiogids te huren die ook het jonge publiek zal smaken. In een dialoog tussen een gids en de mascotte van Mudia, vraagt het kleine meisje vragen die veel bezoekers hebben maar niet durven te stellen. De gids antwoordt in eenvoudige en toegankelijke taal. Een artistieke en ludieke onderdompeling dus! 

Peinture de genre

Een man en zijn droom :
Kunst voor iedereen

« Museums zijn saai ! »

Deze constatering bracht de stichter van Mudia aan het dromen. “En wat als ik een museum creëer waar bezoekers kunnen spelen, zich amuseren, en al spelenderwijs de begrippen in handen krijgen om de grote stroom van de kunstgeschiedenis te kunnen volgen?” Een heel team begint onverschrokken aan het avontuur. Dankzij een grondige kennis van de kunst- en zakenwereld, de medewerking van kunstverzamelaars die bereid waren hun werken uit te lenen, en een comité van enthousiaste vrijwilligers en medewerkers is vandaag deze droom werkelijkheid geworden. Jong en oud amuseert zich met kunst in het Mudia. Een nieuwe educatieve kunst-bezienswaardigheid heeft het licht gezien!

architecture

De pastorij krijgt een facelift!

«Lang lang geleden, was er eens een kleine parochie in een klein dorpje…”

Redu is over de tijd heen het bekende “boekendorp” geworden, en de pastorijwoning veranderde in een zeepziederij/winkel. Mudia werd verleid door het oude charmante gebouw met tal van mogelijkheden. La Grange, het architectenbureau ging de uitdaging aan om het gebouw tot een museum om te vormen. Daarbij koppelden de ontwerpers de hoge vereisten van veiligheid en hygiometrie aan de durf oud en nieuw te vermengen. Vervolgens moesten ook de verschillende attracties, gestuurd door de nieuwste technologieën, in een visueel gestroomlijnd geheel geplaatst worden. Opdracht geslaagd!

Se restaurer
au mudia

Huisgemaakte schotels ! 

Voor een pauze kan je terecht in het Mudia Café, waar je mag proeven heerlijke, huisgemaakte schotels. Ontspan je even in deze aangename ruimte vol kunstboeken. Of vervolledig je bezoek via het boeiende leesvoer. Een ruim terras loopt bijna natuurlijk over in een prachtig uitzicht op het Ardense landschap.Kwaliteitsvolle snacks en een dagmenu

Mudia Café Mudia Café Mudia Café Mudia Café
Shop

Na uw bezoek

In de Mudia Shop, maken de vele boeken en anderkunstzinnige geschenken voor jong en oud het mogelijk de ontdekkening van de dag thuis verder te zetten.  

Ontdek onze winkelartikelen

we spreken over Mudia

Mudia: 300 œuvres mises en scène de façon inédite, ludique et pédagogique au cœur de l’Ardenne

Mudia: 300 œuvres mises en scène de façon inédite, ludique et pédagogique au cœur de l’Ardenne

Lezen het persartikel

Met dank aan

  • Alle uitleners voor hun vertrouwen in dit project.
  • Alle vrijwiliigers voor hun engagement en goede wil. 
  • De leden van het Comité Mudia voor hun steun en werk.
  • Het personeel van Mudia voor hun grenzeloze energie. 
  • Alle degenen die bijgedragen hebben aan de verbouwing van de pastorij en de uitwerking van de scenografie, het grafisme en de technische aspecten.
  • Mijn vrouw, mijn kinderen en kleinkinderen.

Dat de Attractie Mudia, door schoonheid na te streven, haar filantropische doelstelling om de prachtige Provincie Luxemburg, het dorp Redu, Wallonië en België te vermaken, te informeren en te bezielen, kan vervullen. 

 

Eric Noulet, Voorzitter en Stichter van Mudia Redu uzw